Lecția 4. Reprezentarea funcțiilor trigonometrice

Există soft-uri specializate de matematică, soft-uri ce pot realiza grafice de funcții mai bine și mai ușor decât în Excel. Am ales totuși să prezint această modalitate pentru că astfel am ocazia să prezint anumite particularități ale realizării unui grafic în Excel.

Funcția sinus, în Excel, se aplică valorilor unghiurilor exprimate în radiani. De aceea o primă problemă ce trebuie rezolvată este transformarea valorilor exprimate în grade în valori exprimate în radiani. Acest lucru l-am arătat în postarea anterioară.

Pentru început vom pune, pe coloana A, valorile de la 0 la 360 pentru a fi reprezentate pe axa Ox. Cu cât distanțele între aceste valori vor fi mai mici cu atât graficul va fi mai apropiat de reprezentarea corectă. Am ales să folosesc valorile din 20 în 20 de grade. Foaia de excel va arăta astfel:

În coloana B vom calcula valorile unghiurilor exprimate în radiani. Vom folosi funcția RADIANS (explicații despre această funcție) . Astfel vom pune în B2 formula pentru conversia valorii din A2 în radiani. Apoi vom copia această formulă de la b3 la b26. Se va obține următoarea foaie în Excel:

În coloana C vom pune valorile corespunzătoare sinusului. Astfel vom scrie în celula C2: =sin(B2), apoi vom copia această formula de la C3 la C26. Vom obține următoarea foaie de excel:

Acum vom realiza graficul funcției sinus. Mai întâi vom selecta șirul de celule corespunzător funcției (de la C2 la C26). Vom parcurge cele 4 etape de realizare a graficului:

Etapa 1: Tipul Diagramei

Vom alege diagrama de tip XY cu punctele unite printr-o linie curbă:

Etapa a 2-a: Datele pe baza cărora vom realiza graficul

la această etapă trebuie să specificăm pentru X-Values valorile din coloana A (de la A2 la A26).

Etapa a 3-a: Setarea opțiunilor pentru grafic.

la această etapă vom debifa opțiunea Show legend, deoarece avem un singur șir de numere.

Etapa a 4-a: Locul unde vom pune graficul.

Am ales să pun graficul pe o foaie nouă pentru a putea să-l văd mai bine

După ce am apăsat butonul Finish, vom  obține urătoarea diagramă:

Știm că funcția sinus poate lua valori doar între -1 și 1, deci dorim ca pe axa Oy să apară doar valorile între -1 și 1. Pentru aceasta putem să dăm un dublu-clic pe oricare din valorile de pe axa Oy. Va apărea fereastra:

Dăm un clic pe opțiunea Scale și acolo la Minium vom pune valoarea -1, la Maximum vom pune valoarea 1 la la Major unit pun 0,2.

Asemănător vom face pentru a avea pe axa Ox valori cuprinse între 0 și 360. La final vom obține următorul grafic pentru funcția sinus:

Asemănător se va face și graficul pentru funcția cosinus. În lecția următoare voi arăta cum punem pe aceeași diagramă cele două grafice.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s