Rolul statisticianului într-o cercetare științifică

fisher3„Fă-mi și mie ceva statistic la datele astea”. Aceste cuvinte, din păcate, le-am auzit de (prea) multe ori.

Acesta ar fi nivelul 2 de percepție al rolului statisticii în cercetare. Trecând de nivelul 1, se acceptă faptul că statistica e ceva necesar (chiar dacă e privită „ca un rău necesar”). E nivelul la care statistica devine un fel de aromă ce s-ar putea pune într-o cercetare pentru ca acea cercetare să aiba o aromă deosebită.

Confuzia este dată de faptul că se confundă analiza datelor cu statistica. Statistica pornește de la culegerea datelor. De aceea există un capitol de eșantionare. Culegerea datelor, realizarea măsurătorilor constituie o etapă importantă. În funcție de modul in care s-a realizat aceasta etapă, statisticianul poate face prelucrarea datelor. Chiar și numai ca observator, statisticianul trebuie să participe la această prima etapă. El poate atrage atenția asupra unor vicii de procedură in ceea ce privește culegerea datelor și poate înțelege fenomenul pentru a găsi metodele optime pentru a prelucra datele.

De aceea Ronald Fisher spune: „To call in the statistician after the experiment is done may be no more than asking him to perform a post-mortem examination: he may be able to say what the experiment died of.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s