Aplicatie 06: Corelația

Pe 30 de plante de porumb s-a măsurat conținutul de proteină (%) și continutul de zahăr(%). S-au obținut următoarele date:

fig86

Să se calculeze coeficientul de corelație pentru cele două caracteristici și să se studieze dacă acesta este semnificativ.

Pentru calcularea coefricientului de corelație vom folosi funcția CORREL din Excel. În fereastra pentru introducerea argumentelor funcției vom scrie cele două șiruri de celule ca-n imaginea de mai jos:

fig87

Vom da un clic pe OK si vom obține valoarea -0,29 pentru coeficientul de corelație. Având o corelație negativă putem emite următoarea ipoteză: dacă avem un conținut bogat de proteine atunci procentul de zahăr va fi scăzut (atenție coeficientul de corelație nu ne dă relații gen cauză-efect, de aceea nu am scris, „conținutul bogat în proteine determină procentul scăzut de zahăr”). Pentru a verifica aceasta ipoteză trebuie să verificăm dacă avem o corelație semnificativă.

Pentru aceasta vom calcula valoarea t dată de formula:

fig64

unde cu r am notat coeficentul de corelație (pentru calcularea lui t vom folosi modulul coeficientului de corelație)

calculând această formulă vom obține următoarea foaie de calcul:

fig88

Pentru a calcula valoarea p asociată valorii t calculate vom folosi funcția din Excel – TDIST.

fig89

În final vom obține:

fig90

Deoarece p > 0,05 coeficentul de corelație nu e semnificativ (diferit de zero).

În concluzie, pentru datele de mai sus putem spune că nu avem o corelație liniară între procentul de proteină și cel de zahăr la porumb, dar există o tendință de corelare între cele două (deoarece val lui p este apropiata de prag 0,058).

Reclame

2 gânduri despre „Aplicatie 06: Corelația

  1. Pingback: Regresia liniară | Biostatistică intuitivă și informatică

  2. Pingback: Despre proiect (V) | Biostatistică intuitivă și informatică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s