Intervalul de încredere (2)

Ieri a fost ultima zi de predare a proiectelor. Nu am mai postat nimic, pentru a facilita accesul la modelele pentru realizarea etapelor proiectului. De astăzi voi începe să pun exemple cu alte aplicații ale subiectelor de examen. (lista aplicațiilor o puteți vedea aici).

Astăzi voi prezenta o aplicație pentru intervalul de încredere. În tabelul de mai jos am pus s-au rezultatele unor măsurători ale numărului de boabe pe rând realizate la diferite soiuri de porumb din județele Suceava și Cluj:

ian_13

 

Dorim să calculăm intervalul de încredere pentru aceste date. Pentru aceasta vom calcula mai întâi media și abaterea standard pentru aceste date.

ian_14

 

(reamintesc că în versiunea 2013, funcția pentru calcularea abaterii standart pentru aceste date este STDEV.S). Atunci când dorim să calculăm un interval de încredere pentru medie, trebuie să stabilim și eroarea. În acest caz vom alege valoarea de 5%. Pentru calcularea intervalului vom folosi funcția CONFIDENCE în acest exemplu vom calcula valoarea acestei funcții în celula B26). Vom da un clic pe B26, apoi pe fx. La categorie vom selecta Statistical, iar în fereastra cu funcții vom da un clic pe funcția CONFIDENCE:

ian_15

După ce vom da un clic pe OK , va apărea fereastra:

ian_16

 

unde la Alpha am pus eroarea pe care stabilit-o, la Standard_dev am pus celula în care se află abaterea standart, iar la Size am pus 21 deoarece avem 21 de înregistrări. Dând un clic pe OK va apărea următoarea foaie de lucru:

ian_17

 

Intervalul va fi: (m – confidence ; m + confidence). Vom calcula în Excel limitele acestui interval (ls – limita din stânga, ld – limita din dreapta):

ian_18

 

Deci intervalul de încredere pentru medie este: (29,06 ; 32,94). Ca exercițiu puteți calcula intervalul de încredere pentru înregistrările din Suceava, respectiv pentru înregistrările din Cluj.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s