Despre populație

Când ne referim la populație avem mai multe posibilități de abordare. Din punct de vedere biologic:

„Populația reprezintă un grup de organisme ce apartin aceleiași specii și care ocupă un anumit teritoriu. Privit din punctul de vedere al geneticii populațiilor această noțiune reprezintă o asociație de indivizi care au împreună anumite caracteristici: ocupă un anumit areal, posedă același mod de reproducere, au variabilitate ereditară asemăntoare și sunt rezultatul aceleiași selecții naturale.” (cf Crăciun, T., Crăciun, Luana-Teodora, Dicționar de Biologie Ed. Albatros, București, 1989).

O altă abordare a acestui termen poate veni din punctul de vedere al statisticii matematice:

Populația sau universul este alcătuit din toate valorile posibile ale unei variabile (cf, Steel RGD, Torrie JH – Principles and procedures of statistics. A biometrical approach, McHill International Edition, 1980)

Definiția de mai sus necesită anumite clarificări:

1. Din punct de vedere statistic populația nu este alcătuită din indivizi, ci din valorile asociate acelor indivizi, valori date de o variabilă măsurată.

De exemplu putem analiza pentru o cultură de grâu producția medie la hectar și-n acest caz populația va fi alcătuită din valorile ce s-au obținut pe fiecare hectar sau putem analiza înălțimea medie a spicelor de grâu din aceeași zonă. Din punct de vedere biologic în amândouă cazurile expuse avem aceeași populație (cultura de grâu pe o anumită zonă), din punct de vedere statistic este vorba de două populații diferite: o populație alcătuită din valorile date de producția medie la hectar pentru cultura de grâu și o altă populație, alcătuită din valorile medii la hectar ale înălțimii spicelor de grâu.

2. Când spunem valorile posibile ne gândim și la faptul că acele valori pot fi măsurate în viitor.

De exemplu putem vorbi de producția medie la hectar pentru o cultură de grâu în județul Ialomița în luna iulie. În acest caz populația este alcătuită din valorile acestei producții înregistrate în toți anii, în luna iulie, cât și în anii ce vor urma ( estimare).

O altâ definiție a populației statistice este dată de G.W. Snedecor în lucrarea sa “Metode statistice aplicate în agricultură și biologie”: “(…) populația este acea colectivitate din care fiecare membru are o probabilitate cunoscută de a apărea în probă”

Această definiție abordează problema populației dintr-un punct de vedere mai practic: al analizei populației. Specialistul în biologie sau agricultură este interesat de o populație atunci când poate, în anumite condiții să extragă probe din acea populație, probe ce să0i aducă informații asupra populației. De altfel Snedecor pornește în cartea sa cu o problemă practică – extragerea de probe dintr-o populație.

În alte manuale mai putem găsi definiții care se referă la o populație ca fiind dată de o caracteristică sau mai multe caracteristici. Deși aparent diferă de definiția dată mai sus, în fond e vorba de un proces de contaminare a semnificațiilor atunci când vorbim de caracteristică și variabilă. Putem avea o o variabilă care să fie redată prin două caracteristici. De exemplu, un punct în plan este dat de valoarea corespunzătoare pe axa 0x și punctul corespunzător pe axa 0y. Sau ca să rămânem în domeniul biologiei, putem avea boabele de fasole si ne poate interesa numărul de boabe ce intră într-un kilogram, dar și culoarea boabelor. În acest caz populația va fi alcătuită din variabile ce măsoară două caracteristici (numâr mediu și culoare). Deci variabila este dată de valorile pe care poate lua un individ în raport cu una sau mai multe caracteristici. Dacă variabila se raportează la o caracteristică spunem că avem o variabilă unidimensională, iar dacă se raportează la două sau mai multe caracteristici spunem că avem o variabilă multidimensională.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s