Karl Pearson

The day must come when the biologist will, without being a mathematician, not hesitate to use mathematical analysis when he requires it.
–Karl Pearson

Karl Pearson este un matematician englez ce s-a născut pe 27 martie 1857 în localitatea Islington (în apropierea Londrei), Anglia și a murit pe 27 aprilie 1936 în Coldharbour, Surrey, Anglia, în vârstă de 79 de ani.

De fapt prenumele la naștere a fost Carl. Însă atunci când acesta a fost înscris la Universitatea din Heidelberg, cei de acolo i-au transformat prenumele din Carl în Karl. O perioadă el însuși a semnat fie cu unul, fie cu celălalt prenume, până în 1884, an de când a semnat doar cu Karl.

După absolvirea studiilor (domeniu: matematica) la King’s College, Cambridge în 1879, a plecat în Germania pentru a studia la Universitatea din Heidelberg. Acolo a urmat atât cursuri de fizică cât și cursuri de metafizică. De altfel în toată această perioadă K. Pearson a fost interesat de mai multe domenii: fiziologie, drept roman, literatura germană din secolul 16, socialism, etc. De altfel ajunsese un expert în domeniul literaturii germane astfel încât a primit și propunerea de a preda cursurile de literatură germană la King’s College, Cambridge.

De altfel el însuși declară în cartea sa The New Wether : „ Am trecut de la știință la filosofie și de la filosofie la prietenii vechi din poezie, și apoi, obosit de prea mult idealism am redevenit practic întorcându-mă la știință. Ați încercat vreodată să vă gândiți la tot ce este de valoare în lumea aceasta și să vedeți că nu există în univers un subiect care să nu fie demn de a fi studiat? Giganții literaturii, misterele spațiilor multidimensionale, încercările lui Boltzmann și Crookes de a pătrunde în laboratorul Naturii, teoria kantiană a universului, precum și cele mai recente descoperiri în embriologie cu minunatele lor povești despre dezvoltarea vieții – ce imensitate dincolo de înțelegerea noastră! Omenirea pare să fie pe punctul de a trece noi praguri ale cunoașterii. Ce a făcut Newton pentru a simplifica teoria mișcării planetelor trebuie acum să fie făcut pentru a uni diferitele teorii ale fizicii matematice”

Karl Pearson mai studiază dreptul până în 1881 (nu a practicat niciodată). În acest an revine la matematică. Dintre contribuțiile sale în matematică amintim:
1. Coeficientul de corelație
2. Conceptul de moment (concept împrumutat din fizică)
3. valoarea p
4. teoria testării ipotezelor statistice

(preluată de pe pagina http://xkcd.com/552/)

În biografia lui Karl Pearson există și o parte privitoare la eugenism, teorie controversată. Karl Pearson a fost unul din promotorii acestei teorii. Deoarece aceasta teorie iese din subiectul cursului, nu doresc să scriu despre aceasta aici. (despre eugenism puteți găsi, de exemplu informații pe wikipedia dând un clic aici)

Surse:

1. http://www-history.mcs.st-andrews.ac.uk/Mathematicians/Pearson.html
2. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/448102/Karl-Pearson
3. http://www.rutherfordjournal.org/article010107.html
4. http://en.wikipedia.org/wiki/Karl_pearson

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s