Exemplu:
pentru un lot de 54 de plante de cânepă s-a măsurat procentul de fibre. În urma măsurătorilor s-au obținut următoarele rezultate:
Pentru aceste date vom calcula media și abaterea standard. Mărimea eșantionului este 54 (dat de numărul de măsurători). Valoarea p va fi 0,05. Vom pune aceste date pe foaia de lucru:
Vom calcula în celula B24, cu ajutorul funcției CONFIDENCE.NORM lungimea intervalului de încredere (de fapt jumătate din acest interval) astfel:
1. dăm un clic pe celula B24 unde va apărea rezultatul.
2. dăm un clic pe Insert – Function (sau direct pe butonul fx ) și va apărea fereastra:
3. la categorie selectăm Statistical, iar din lista de funcții vom alege funcția CONFIDENCE.NORM. Vom da un clic pe butonul OK și va apărea fereastra:
la Alpha vom scrie B23 (celula unde am trecut valoarea probabilității), la Standard_dev vom scrie B21, iar la Size vom scrie B22 (desigur putem scrie direct valorile ce le-am obtinut în acele celule). Dupa ce vom apăsa pe OK va apărea fereastra:
Pentru calcularea limitelor intervalului de încredere vom calcula în celulele D20, D21 limita inferioară, respectiv limita superioară a intervalului. Pentru aceasta vom scădea din valoarea mediei valoarea obtinută prin aplicarea funcției CONFIDENCE.NORM pentru calcularea limitei inferioare și vom aduna pentru a afla valoarea limitei superioare. vom obține:
Deci intervalul de încredere pentru media 26,11 este (25,63 ; 26,58) (am folosit aproximarea limitelor)
Pingback: Intervalul de încredere (v.2007) | Biostatistică intuitivă și informatică
Multumesc! Chiar m-a ajutat! 🙂